Der er et behov for at løfte den danske industri til at producere smartere og mere bæredygtigt og forny produktionskapaciteten i virksomheder indenfor den spåntagene industri. Som understøtning til denne udvikling, har Industriens Fond indgået et strategisk samarbejde for at styrke Danish Advanced Manufacturing Research Center (DAMRC), der allerede specialiserer sig i avancerede produktionsmetoder.
Ideen bag beslutning om at støtte DAMRC økonomisk er, at hjælpe danske produktionsvirksomheder med bl.a. optimering af eksisterende produktionsprocesser, herunder kompetencer og viden til at øge hastigheden på den grønne omstilling, samt hente og modne nye teknologier til gavn for den danske produktionsindustri.
Hvad er formålet?
For få faglærte teknikere efter- og videreuddanner sig i industrien. Samarbejdet med Industriens Fond, skal bidrage til udviklingen af nye kurser til dygtiggørelse indenfor den spåntagene industri. Kurserne skal derfor sikre nye og opdaterede kompetencer på bearbejdningsområdet og inspirere medarbejdere til at opsøge og anvende ny viden til omstilling og optimering af fremstillingsprocesser. Målgruppen er både de faglærte industriteknikere og værktøjsmagere, samt kommende medarbejdere i industrien.
Hvad gør vi hos DAMRC?
Hos DAMRC sidder højtuddannede ingeniører med specialområder indenfor metal- og materialebearbejdning, som kan formidle den viden som industrien mangler. Vi skaber kursusmoduler med indhold som rammer lige ned der hvor den savnes og formidler dette indhold på en måde hvorpå det er både lærerigt, interessant og skaber mening for deltagerne ift. den funktion de bestrider.
Samarbejde – hvorfor?
Det giver mening at samarbejde med virksomheder, for at sikrer, at det materiale som bliver udviklet og har både relevans og kan give direkte indvirkning hos virksomhederne. Et samarbejde med tandhjulsfabrikanten Niebuhr Gears har givet værdifulde input til udvikling af de første fire uddannelsesmoduler, som passer ind hos mange virksomheder som arbejde i den danske industri – de fire udviklede uddannelsesmoduler er; Materialelære & Spændinger; Maskindynamik & Vibrationer; Værktøjsslid; Spåner & Grater.
Testrunder og feedback
Måden hvorpå der sikres, at kursusdagene og indholdet heri, rammer plet hos kursisterne – både niveaumæssigt, formidlingsmæssigt og relevans ift. kursisternes daglige arbejdsdag, er gjort ved at bruge megen tid på både testforløb og feedback. Disse testforløb har afstedkommet mulighed for at justere indhold undervejs i udviklingen, og feedback sessioner efter endt testforløb giver direkte input fra kursisterne på, hvorvidt vi afvikler en hel kursusdag optimalt – eller om der skal justeringer til.
Hvilke moduler arbejdes der med?
Som nævnt, er det kursusmodulerne; Materialelære & Spændinger; Maskindynamik & Vibrationer; Værktøjsslid; Spåner & Grater, der i første ombæring er blev produceret. Emner kommer fra en kombination mellem hvad industriens ønsker, in-house kompetencer og input fra kursister gennem afholdte idegenereringsdage, hvor deltagerne i testforløbet, har fået lov at ”tømme hovedet” for ønsker for, hvad de ser som mangelvare på ”efteruddannelses”-markedet indenfor denne branche.
Udbydes i løbet af efteråret til danske industrivirksomheder
Målsætningen er, at der i løbet af efteråret 2023 vil være mulighed for at deltage i udbudte kurser. Sideløbende med udbydelsen af færdiggjorte kursusmoduler, vil der forsat blive udviklet nye kursusmoduler så der, når projektet når sin afslutning, et bredt spænd af kurser tilgængelige.